صرافی ارز دیجیتال چیست؟
برای خرید، فروش و بهطور کلی معامله ارزهای دیجیتال باید به یک صرافی ارز دیجیتال مراجعه کنید؛ صرافیهایی که مجازی هستند و در قالب سایت یا اپلیکیشن موبایل فعالیت میکنند. اگر نمیدانید صرافی ارز دیجیتال چیست، معاملات در آن چگونه انجام میشود، چه انواعی میتواند داشته باشد و چگونه در ایران میتوانیم از آنها استفاده کنیم، این مقاله را تا انتها بخوانید. صرافی ارز دیجیتال یا اکسچنج (Exchange) بستری است که در آن اشخاص میتوانند ارزهای دیجیتال خود را معامله و به ارز دیجیتال دیگر یا پول ملی تبدیل کنند. صرافی میتواند یک سایت باشد یا یک اپلیکیشن موبایل که روی تلفن همراه نصب میشود یا هر دو. با ثبتنام در یک صرافی ارز دیجیتال میتوانید در قبال پول ملی یا ارز دیجیتال دیگر، ارز دیجیتال خریداری کنید یا ارز دیجیتال خود را در قبال پول ملی (مانند ریال) یا یک ارز دیجیتال دیگر به فروش برسانید.
صرافی ارز دیجیتال چگونه کار میکند؟
قیمت ارزهای دیجیتال بر اساس همین عرضه و تقاضا در صرافیهای ارز دیجیتال تعیین میشود.
برای ثبتنام یا انجام معامله، نیاز به حضور فیزیکی در محل دفتر صرافی ارز دیجیتال وجود ندارد و تنها کافی است از طریق سایت یا اپلیکیشن موبایل اقدام شود، چراکه وقتی با داراییهایی از جنس دیجیتال سروکار داریم، نیاز به مراجعه حضوری از بین میرود.
اینکه یک صرافی ارز دیجیتال چگونه کار میکند به نوع صرافی بستگی دارد. در ادامه مقاله درباره انواع صرافیها میخوانید، اما اگر بخواهیم نگاهی کلی به کار صرافیها داشته باشیم، هر صرافی به یکی از این دو شکل کار میکند:
- حالت اول: شما با خودِ صرافی معامله میکنید. (از خود صرافی میخرید یا به خود صرافی میفروشید.)
- حالت دوم: صرافی خودش طرف معامله نیست و فقط یک واسط بین خریداران و فروشندگان است و از انجام معاملات مقداری کارمزد میگیرد.
در تعداد کمی از صرافیها (که البته در بین صرافیهای ایرانی تعدادشان زیاد است)، طرف معامله خود صرافی است، یعنی افراد برای خرید ارز دیجیتال، آن را از خود صرافی خریداری میکنند و برای فروش، ارز دیجیتال خود را به خود صرافی میفروشند. در اینجا درآمد صرافی از تفاوت قیمت خریدوفروش است؛ یعنی قیمت خرید ارز دیجیتال از صرافی نسبت به قیمت فروش آن به صرافی بالاتر است.
در حالت دوم دیگر صرافیها طرف معامله شما نیستند، بلکه در حقیقت واسط بین خریداران و فروشندگان هستند و از هر معامله درصدی کمیسیون (مثلاً ۰.۱ درصد از مبلغ معامله) دریافت میکنند. از نظر جهانی، اغلب صرافیها به روش دوم کار میکنند، اما در ایران (حداقل در زمان نگارش این مطلب) بیشتر صرافیها از نوع اول هستند، یعنی صرافی خودش طرف معامله است.
جفتارز چیست؟
در یک صرافی ارز دیجیتال برای نشاندادن امکان تبدیل یک ارز دیجیتال به ارز دیجیتال دیگر از مفهومی بهنام جفتارز استفاده میکنند.
یک جفتارز در صرافی به این صورت نمایش داده میشود: نماد اختصاری ارز دیجیتال اول / نماد اختصاری ارز دیجیتال دوم
بهعنوان مثال، نماد اختصاری بیت کوین BTC و نماد اختصاری تتر USDT است. بنابراین جفتارز بیت کوین – تتر را اینگونه مشاهده میکنید: BTC/USDT
مثلاً اگر بخواهید ارز دیجیتال تتر بدهید و بیت کوین دریافت کنید یا بالعکس باید به صفحه جفتارز بیت کوین – تتر (BTC/USDT) در صرافی مراجعه کنید.
مفهوم جفتارز میتواند در تحلیل تکنیکال بازار هم به شما کمک کند. بهعنوان مثال، اگر قصد داشته باشید ارزهای مختلف را با بیت کوین معامله کنید، بنابراین کار منطقی این است که از نمودار بیت کوینی استفاده کنید. مثلاً اگر بخواهید تغییرات قیمت ریپل نسبت به بیت کوین را مشاهده کنید، باید از نمودار جفتارز ریپل – بیت کوین (XRP/BTC) استفاده کنید.
انواع صرافی ارز دیجیتال
مانند هر چیز دیگری، طبقهبندی صرافیهای ارز دیجیتال هم نسبی است و با توجه به ویژگیهای هر صرافی میتوان آنها را در دستهبندیهای مختلفی قرار داد، اما از دیدگاه کلی، صرافیهای ارز دیجیتال دو نوع هستند:
- صرافی متمرکز
- صرافی غیرمتمرکز
با این حال، برای اینکه کمی عمیقتر صرافیها را بررسی کنیم، ما این طبقهبندی را جزئیتر کرده و سه نوع دیگر هم به این دو نوع اضافه کردهایم.
صرافی متمرکز
صرافی متمرکز همانطور که از اسمش پیداست، توسط یک نهاد یا شرکت خاص اداره میشود و کنترل کامل صرافی و همچنین داراییهای داخل صرافی در دست چند شخص یا نهاد است.
در این صرافیها کنترل کامل داراییهای دیجیتال افراد در دست صرافی است. در حقیقت داراییها در کیف پول صرافیها نگهداری میشود و فقط عدد موجودی در حساب کاربران صرافی لحاظ میشود.
یکی از بزرگترین ضعفهایی که میتوان به صرافیهای متمرکز نسبت داد، همین متمرکزبودن است که بهعقیده فعالان این حوزه، برخلاف ذات غیرمتمرکز ارزهای دیجیتال است. این نقطه ضعف، بهخصوص در میان کاربران ایرانی که بهدلیل تحریمها همیشه در خطر مسدودشدن حساب قرار دارند بیشتر به چشم میآید.
صرافی غیرمتمرکز
صرافیهای غیرمتمرکز نوع نوینی از صرافی ارز دیجیتال هستند که احتمالاً در سالهای آینده بخش بزرگی از این بازار را تصاحب خواهند کرد. مهمترین چیزی که یک صرافی غیرمتمرکز و متمرکز را از یکدیگر متمایز میکند نحوه مدیریت و کنترل داراییها است. در یک صرافی غیرمتمرکز ادارهکنندگان صرافی هیچ کنترلی بر دارایی افراد ندارند.
در این صرافیها با کمک بلاک چین، قراردادهای هوشمند و سایر پروتکلهای غیرمتمرکز، تبدیل داراییها بهصورت مستقیم از طریق کیف پول شخصی هر فرد انجام میشود؛ یعنی فرد وارد سایت صرافی میشود، کیف پول خود را به صرافی متصل میکند و مستقیم از داخل کیف پول خود ارز را به یک قرارداد هوشمند ارسال میکند تا معامله انجام شود و سپس از همان قرارداد هوشمند ارز جدید خود را دریافت میکند. در زمان نگارش این مطلب یونی سواپ (Uniswap) بزرگترین صرافی غیرمتمرکز بازار است.
اگرچه این صرافیها مزیت مهمی نسبت به نوع متمرکز دارند، بهدلیل چالشهای فنی و ساختاری هنوز نمیتوانند آنطور که باید جایگزینی برای صرافیهای متمرکز باشند.
از آنجا که صرافیهای غیرمتمرکز از زیرساختهای مبتنی بر بلاک چین استفاده میکنند، میزان مقیاسپذیری بلاک چین میزبان تأثیر بسیاری زیادی در عملکرد درست آن خواهد داشت. بهعنوان مثال، یونی سواپ از شبکه اتریوم استفاده میکند و این موضوع در اوایل ۲۰۲۱ موجب شد کارمزد هر معامله به بالای ۴۰ دلار برسد، چراکه برای تبدیلها باید روی شبکه اتریوم تراکنش انجام شود و شبکه اتریوم در آن مقطع شلوغ بود. همچنین، در حال حاضر اتصال بین بلاک چینهای متفاوت در صرافیهای غیرمتمرکز انجام نمیشود یا بسیار دشوار است. مثلاً اگر بخواهید بیت کوین معامله کنید یا یک توکن که فقط روی بلاک چین ترون وجود دارد، در یونی سواپ نمیتوان معامله را انجام داد، چراکه یونی سواپ فقط از شبکه اتریوم و توکنهای مبتنی بر اتریوم پشتیبانی میکند.